17.3.2020 | Ajankohtaista

Poikkeuksellinen koronatilanne aiheuttaa yrityksille huomattavia vaikeuksia, jotka heijastuvat arkeen monin tavoin. Ensimmäisenä kärsivät kuluttajakaupasta riippuvaiset toimialat, kuten ravintolat, matkailuyritykset, hierojat, kampaajat, kosmetologit, taksit jne. Myös tapahtumajärjestäjät, esiintyjät ja näille palveluita tuottavat ovat jo joutuneet toteamaan varauskalenterin tyhjentymisen. Seuraavaksi poikkeustilanne näkyy investointiriippuvaisilla toimialoilla, kuten rakennusteollisuudessa ja laitevalmistuksessa, lopulta myös B2B kauppaa käyvissä palveluyrityksissä. Kun kuluttaminen lopetetaan epävarmuuden pelosta, johtaa se yhä syvenevään kierteeseen ja dominoefekti on valmis. Pahasti näyttää siltä, että vaikutukset tulevat olemaan rajummat kuin 2008-2009.

Koronatilanne on poikkeuksellinen siksi, että järjellistä ennustetta sen kestolle ja normalisoitumiselle taloudessa ei pystytä määrittämään. Markkinoiden täydellisestä epäluottamuksesta kertovat jokapäiväiset uutiset pörssikurssien käyttäytymisestä. Uudenlaisen uhan edessä on tunnustettava se tosiasia, että lähes 10 vuotta maailmantaloudessa jatkuneet juhlat ovat päättyneet.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että myös taantumassa, jopa lamassa, yrityksillä on keinonsa selviytyä. Yrittäjät ovat selviytyjiä. Kun mitoittaa oman toimintansa vastaamaan muuttuneita olosuhteita, antaa itselleen ja yritykselleen mahdollisuuden. Sekin auttaa, että yritysten taseet ovat pääsääntöisesti paremmassa asennossa, kuin edellisen rytinän kynnyksellä. Kylmänrauhallinen tilanneanalyysi on nyt kuitenkin kaikki kaikessa ja se on syytä tehdä välittömästi. Kun tilannekuva on muodostettu, ei sen edellyttämiä toimia pidä viivästyttää hetkeäkään.

Me Rätingissä autamme yrittäjäasiakkaitamme tilannekuvan muodostamisessa, keinovalikoiman sparraamisessa ja vaikutusten arvioimisessa. Teemme sen yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti, vaikkakin nyt koronan johdosta etäyhteydellä. Haluamme tänä vaikeana aikana osoittaa erityistä solidaarisuutta ja tukea asiakkaillemme. Rohkaisemme teitä ottamaan yhteyttä omaan yhteyshenkilöönne ja sopimaan ajan etätapaamiselle. Autamme teitä mielellämme ja teemme tämän konsultoinnin asiakkaillemme veloituksetta. Tästäkin selvitään yhdessä!