26.2.2021 | Blogi

Verovapaa polkupyöräetu työntekijälle 2021

Vuoden 2021 alusta voimaan tulleen lain mukaan työnantaja voi järjestää työntekijälle käyttöön polkupyörän, jota työntekijä voi käyttää myös yksityisajoihin vapaa-ajalla. Polkupyöräetu on verovapaa 1200 euroon saakka vuodessa. Blogikirjoituksessa tarkastellaanmitä polkupyöräetu käytännössä tarkoittaa. 

Verovapaa polkupyöräetu – mitä siihen sisältyy? 

Polkupyöräedussa polkupyörä voidaan joko hankkia yrityksen omistukseen tai vuokrata leasing-palveluna. Työnantaja ei kuitenkaan voi antaa pyörää suoraan työntekijän omistukseen, sillä tällöin siitä muodostuu erillinen veronalainen etu työntekijälle. Polkupyöräetua sovelletaan ajoneuvolaissa määriteltyihin polkupyöriin. Tällöin esimerkiksi sähköpyörä (max 25 km/h ja 250 W) hyväksytään polkupyöräedun mukaiseksi polkupyöräksi, mutta esimerkiksi sähköpotkulautaa ei.  

Polkupyöräetuun hyväksytään kiinteästi polkupyörään kuuluvat varusteet, kuten valot, lukko ja nastarenkaat. Näiden lisäksi myös pyöräilykypärä hyväksytään varusteeksi, mutta esimerkiksi matkamittaria tai pyöräilykenkiä ei. Polkupyöräedussa huolto- ja korjauskustannuksiksi on hyväksytty enintään 20 euroa kuukaudessa tai sitä alemmat todelliset kustannukset.  

Työnantajan ostaman polkupyörän ja leasing-sopimuksen erot 

Työnantajan ostaessa polkupyörän, hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella, jolloin saadaan työntekijälle koituva vuosittainen kustannus. Polkupyörän hankintahintaan voidaan siis lisätä pyöräilykypärästä ja vuosittaisesta huollosta kertyvät kustannukset. Esimerkiksi polkupyörän maksaessa 3000 euroa, kypärän maksaessa 100 euroa ja vuosittaisen huollon ollessa 100 euroa, hankintahinta on 3100 euroa, johon lisätään vuosittainen huoltokustannus 100 euroa. Näin polkupyöräedun arvoksi saadaan 720 euroa vuodessa, eli 60 euroa kuukaudessa. Vuosittaisten huoltokustannuksien jäädessä alle kaavamaisen huolto- ja korjauskustannuksen (20 euroa kuukaudessa), voidaan käyttää työnantajan todellisuudessa maksamaa määrää. Käytännössä työnantaja voi siis hankkia työntekijälle jopa yhteensä 6000 euron polkupyörän (sisältäen varusteet ja vuosittaiset huoltokustannukset), jolloin verotusarvo jää vielä verovapaaksi, eli 1200 euroon per vuosi. Työnantaja voi tehdä hankkimastaan kalustosta, eli tässä tapauksessa polkupyöristä, EVL:n mukaiset vuosittaiset poistot.  

Työnantajan hankkiessa polkupyörän leasing-sopimuksella, polkupyörästä muodostuvan edun arvo kuukaudessa työntekijälle on käytännössä työnantajalle polkupyörästä aiheutuva kuukausittainen kustannus vähennettynä kuitenkin mahdollisilla leasing-yhtiölle maksetuilla toimisto- ja käsittelykuluilla. Leasing-sopimukseen on mahdollista sisällyttää esimerkiksi polkupyörän huoltopalvelu sekä varkausvakuutus. Joissakin leasing-sopimuksissa leasing-kauden päättyessä työntekijän on mahdollista lunastaa polkupyörä itselleen tiettyä summaa vastaan.  

Muita huomioita polkupyöräedusta 

Polkupyöräetu toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi autoetu. Polkupyöräedun verotusarvo voidaan joko lisätä rahapalkan päälle tai vähentää siitä. Työnantaja säästää polkupyöräedun tarjoamisessa, sillä työnantajan ei tarvitse polkupyöräedun osalta maksaa palkan sivukuluja lainkaan. Toisaalta työntekijälle ei kerry eläkettä polkupyöräetuna maksettavan palkan osalta.  

Polkupyöräedun ja joukkoliikenteen matkalipun verovapaan osuuden enimmäismäärä on yhteensä 3400 euroa eli polkupyöräedun arvo vähennetään tarvittaessa työsuhdematkalipun verovapaasta enimmäismäärästä.   

Me Rätinki-tilitoimistoissa autamme yrittäjiä aina yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti. Mikäli haluat tietää enemmän polkupyöräedusta tai luontoiseduista, ota yhteyttä ja sovitaan aika tapaamiselle! Katso sinua lähimmän toimipisteen yhteystiedot ja ota yhteyttä!  

Kari Myllykangas
Artikkelin on kirjoittanut Kari Myllykangas.