11.5.2019 | Blogi

Rätinki juhlisti 11.5.2019 tasavuosia, kun Yhtiöllemme tuli täyteen 25 vuotta. Vuoteen 2013 saakka Yhtiö tunnettiin perustajansa mukaan Tilitoimisto Arto Marttila Oy:nä. Arto perusti yhtiön Kommandiittiyhtiönä keväällä 1994, kunnes noin 5 vuotta toimittuaan vaihtoi yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Ensimmäiset työntekijät tulivat vuosituhannen vaihteessa, yhtiön toimiessa Oulunsalossa. Ensimmäinen työntekijämme, Aila Holappa teki yhtiössä ansiokkaan uran kirjanpitäjänä, olemalla palveluksessa yhtäjaksoisesti syksystä 1999 aina eläköitymiseensä saakka 31.5.2017.

Yhtiömme nimi vaihtui kesällä 2013 Rätinki-Yhtiöt Oy:ksi osana yritysjärjestelyä, jossa nykyiset omistajat ja toimiva johto tulivat yhtiöön mukaan. Nimenvaihdos oli luontevaa toteuttaa tuossa yhteydessä ja päädyimmekin hyödyntämään silloisen tytäryhtiömme, Nivalan Rätinki Oy:n persoonallista nimeä koko konsernissa. Rätinki on murresana ja se tarkoittaa mm. laskelmaa. Läheinen murresana räknätä,tarkoittaa puolestaan laskemista. Sanoilla on ruotsinkielinen tausta, josta ne ovat erityisesti Pohjanmaalle ja yleisemminkin Länsi-Suomeen juurtuneet. Toimialueellamme Pohjois-Suomessa sana ja sen merkitys ymmärretään varsin hyvin ja mielestämme se sopii tilitoimistolle erinomaisesti.

Yhtiön voimakkaan kasvun aika käynnistyi vuosina 2010 – 2011, jolloin mm. Nivalan ja Kemin yksiköt tulivat mukaan yritysjärjestelyiden kautta. 25 vuoden merkkipaalun saavuttaminen ei ole aina ollut itsestään selvää, ja Yhtiön toimintahistoriaan mahtuukin kasvun ja menestyksen vuosien lisäksi myös huomattavasti haasteellisempia aikoja. Esimerkiksi vuosina 2013-2014 konsernia jouduttiin saneeraamaan taloudellisten realiteettien vuoksi. Kävimme osassa toimistoista yhteistoimintaneuvottelut ja toimintaa järkeistettiin monella muullakin tapaa, mm. lopettamalla tai fuusioimalla kannattamattomia toimipisteitä. Päätimme tuolloin, että keskitymme painokkaasti pieniin ja keskisuuriin asiakasyrityksiin ja vaihdoimme kirjanpito-ohjelmistot vastaamaan tämän asiakaskunnan tarpeita sekä nykyaikaisia sähköisiä menetelmiä. Viimeiset 2-3 vuotta ovat olleet jälleen menestyksekkäitä ja kasvua on toteutettu pääosin orgaanisesti sekä yrittäjävetoisia Osakkuusyhtiöitä perustamalla. Viimeisten parin vuoden aikana olemme laajentuneet Taivalkoskelle, Kempeleeseen, Alajärvelle ja Lapualle. Olemme pystyneet myös profiloitumaan esimerkiksi rakennusliikkeiden tilitoimistona, kun perustimme tätä varten erillisen yhtiön vuonna 2016.

Monisävyinen toimintahistoriamme on kerryttänyt meille valtavasti kokemuspääomaa, jota pystymme aidosti omaan taustaamme nojaten hyödyntämään asiakastyössämme. Olemme nimenomaisesti pienten ja keskisuurten yritysten taloushallinnon kumppani. Toiminta-ajatuksemme on tuottaa asiakasyrittäjillemme olennainen informaatio ajallaan, vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. Meille keskeinen periaate on yhä edelleen henkilökohtainen palvelu, joka käytännössä näkyy muun muassa asiakaslähtöisesti toimivina, nimettyinä kirjanpitäjinä sekä paikallisuutena. Olemme tehneet strategisen valinnan olla lähellä asiakastamme ja käytännössä se on tarkoittanut mm. toimistojen perustamista hieman pienemmillekin paikkakunnille. Erottaudumme näillä valinnoillamme alueellisista ja valtakunnallisista kilpailijoistamme selkeästi. Sloganimme mukaisesti, ”Olemme yrityksesi kokoinen tilitoimisto”.

Tänä päivänä palveluiden tuottamisessa korostuvat erityisesti myös sähköiset ratkaisut, jotka tuovat palveluun sujuvuutta, vuorovaikutteisuutta ja reaaliaikaisuutta. Kehitämme jatkuvasti sähköisen taloushallinnon osakokonaisuuksia yhdessä kumppaniemme kanssa tehdäksemme asiakasyritystemme arjesta helpompaa.

Meitä rätinkiläisiä on nykyään jo lähes 40 ja palvelemme asiakkaitamme 9 toimipisteessä Pohjois-Suomessa. Yhtiön omistaa toimiva johto, joka osaltaan kertoo siitä sitoutuneisuudesta, jolla asiakkaitamme palvelemme. Haluamme merkkipäivänämme kiittää lämpimästi kuluneista vuosista asiakkaitamme, työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme!

Kuvassa Kemin toimistomme vanha nauhalaskin, Olivetti Summa Prima 20 mechanical adding machine.

Aparaatti on valmistettu Italiassa vuoden 1960 paikkeilla. Työvälineetkin ovat huimasti kehittyneet vuosien saatossa, eikä tämä yli 4kg painava “taskulaskin” taitaisi enää kelvata nykypäivän taloushallinnon asiantuntijoillemme. Museokapineena se toki on edelleen mielenkiintoinen ja kaiken lisäksi toimii moitteetta!